We wrześniu młodzież z technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w kursie baristy. Zajęcia prowadził - Łukasz Ziarko z Olsztyńskiej Szkoły Baristów. Podczas zajęć i warsztatów pasjonaci kawy poznali: historię „czarnego złota”, gatunki i sposoby obróbki ziarna; „dry method” i „wet method”; stopnie wypalania kawy; metody parzenia kawy; akcesoria baristy, zasady ”4M”. A także wykonywali: tamping, teksturowanie mleka, ubijanie kawy w portafiltrze, zaparzanie kawy różnymi metodami, malowanie na kawie. Grupa 20 osób z pozytywnym wynikiem ukończyła kurs baristy, w ramach projektu “ZINTEGROWANY ROZWOJ SZKOLNICTWA ZAWODOWEGO”. Kawa oczarowała wszystkich nie tylko smakiem i aromatem, ale także doznaniami wzrokowymi.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJeśli interesujesz się historią i sztuką to najnowsze informacje na ich temat znajdziesz tutaj https://niezalezna.pl/kategoria/kultura-i-historia. Ten portal informacyjny zawsze jest na bieżąco i porusza mnóstwo ciekawych tematów.
OdpowiedzUsuń