Dzięki uprzejmości gospodarzy mogliśmy zapoznać się z pracą w gospodarstwie w Grzybowie oraz w Staropolu.
Najwięcej czasu spędziliśmy w Grzybowie, w gospodarstwie państwa Ewy Smuk Stratenwerth i Petera Stratenwerth. Wielokierunkowe ekologiczne gospodarstwo ma powierzchnię około 20 hektarów. Produkcja zwierzęca w gospodarstwie obejmuje chów kóz rasy mlecznej z nastawieniem na wytwarzanie sera szwajcarskiego – twardego, chów krów mlecznych a także 2 konie.
Gospodarze prowadzą ekologiczną piekarnię w której
rocznie produkuje się ok. 45 000 bochenków chleba w różnych asortymentach. Do
ciasta chlebowego nie dodaje się żadnych polepszaczy ani konserwantów.
Ponadto w gospodarstwie produkowany jest też ser
szwajcarski na potrzeby własne oraz osób odwiedzających gospodarstwo na
poziomie ok. 1 tony rocznie w trzech asortymentach: kozi, kozio-krowi i krowi.
Pani Ewa Smuk Stratenwerth i Peter Stratenwerth
aktywnie angażują się w działalność edukacyjną wpływającą na wzrost świadomości
ekologicznej poprzez działalność w Stowarzyszeniu Ekologiczno-Kulturalnym
„Ziarno”.
W gościnnym gospodarstwie p. Stratenwerth w Grzybowie |
W gospodarstwie pana Mirosława Rojka w Staropolu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz