środa, 25 marca 2015

DZIEŃ OTWARTYCH DRZWI W SZKOLE

19 marca w naszej szkole pojawili się w uczniowie gimnazjum, często z nauczycielami i rodzicami, aby wziąć udział w Dniu Otwartych Drzwi
Uczniowie pod kierunkiem nauczycieli przygotowali stoiska, reprezentujące wszystkie typy kształceni w technikum i dodatkowo w liceum o profilu policyjnym.  
Przybyli do nas gimnazjaliści uczestniczyli między innymi w lekcji chemii, na której Pani Elżbieta Milewska prezentowała szereg interesujących i spektakularnych doświadczeń.
Uczniowie klasy weterynaryjnej zaprezentowali nowocześnie wyposażoną pracownię praktycznej nauki zawodu.
Pani Bożena Bedyk-Szczypawka wraz z uczniami technikum architektury krajobrazu, zaprosiła wszystkich miłośników dekoracji okolicznościowych na pokaz florystyczny, który prowadziła p. Magdalena Strzałkowska - Mistrz Florystyki.

Szczególną atrakcją tego dnia były warsztaty z nowoczesnych technik kulinarnych: metody sous vide i kuchni molekularnej. Warsztaty poprowadził Mistrz Polski Carvingu Marek Rybacki. Młodzież z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych, z pomocą Mistrza uczestniczyła w przygotowaniu:
  • Sorbetu owocowego
  • Łososia z kawiorem owocowym
  • Deseru bezowego i owocowego
  • Filetów z kurczaka
Potrawy były gotowane w ciekłym azocie (-196oC oraz w atmosferze próżniowej w temperaturze 55-65oC. Potrawy sporządzone niecodziennymi metodami dostarczyły uczestnikom nowych doznań smakowych
W warsztatach uczestniczyli uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych, młodzież gimnazjalna, rodzice i nauczyciele. Gimnazjaliści mogli również obserwować zajęcia z carvingu oraz sporządzania drinków bezalkoholowych. Pokazom towarzyszyła degustacja. 

Zapraszamy na kolejny Dzień Otwartych Drzwi, już 28 kwietnia! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz