17 marca 2017 roku w stołówce szkolnej Zespołu Szkół im. L.
Bergerowej w Płocku odbył się pokaz kulinarny zorganizowany przez studentów
Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii z Poznania.
Młodzież Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa
oraz zaproszeni goście z Gimnazjum z Góry i Radzanowa mogli obserwować jak
studenci przygotowywali kaczką metodą sous vide (mięso zapakowane próżniowo
gotowane w cyrkulatorze temperatury przez 30 minut w temperaturze 60 0 C
). Matusz – asystent i opiekun
studentów ciekawie opowiadał o uczelni w Poznaniu oraz o psychologii zachowań
przy obsłudze konsumenta. Wizytówką WSH i G w Poznaniu w dziedzinie carvingu
jest Andżelika Gołębiowska – nasza absolwentka, a obecnie studentka, która
także była obecna na pokazie. Młodzież aktywnie uczestniczyła w spotkaniu,
które zakończyło się degustacją potraw oraz udziałem w konkursach z nagrodami.
Gimnazjaliści zwiedzili pracownie gastronomiczne, hotelarską
i weterynaryjną oraz uczestniczyli w apelu zorganizowanym z okazji Dnia Św.
Patryka - patrona Irlandii.
Oprac. Alicja Jędrzejak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz