niedziela, 3 października 2021

PRAKTYKA CZYNI MISTRZA - KURS BARISTY

We wrześniu młodzież z technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w kursie baristy. Zajęcia prowadził - Łukasz Ziarko z Olsztyńskiej Szkoły Baristów. Podczas zajęć i warsztatów pasjonaci kawy poznali:  historię „czarnego złota”,  gatunki i sposoby obróbki ziarna; „dry method” i „wet method”;  stopnie wypalania kawy;  metody parzenia kawy; akcesoria baristyzasady ”4M”. A także wykonywali: tampingteksturowanie mlekaubijanie kawy w portafiltrzezaparzanie kawy różnymi metodami, malowanie na kawie. Grupa 20 osób z pozytywnym wynikiem ukończyła kurs baristy, w ramach projektu “ZINTEGROWANY ROZWOJ SZKOLNICTWA ZAWODOWEGO”. Kawa oczarowała wszystkich nie tylko smakiem i aromatem, ale także doznaniami wzrokowymi. 










































2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli interesujesz się historią i sztuką to najnowsze informacje na ich temat znajdziesz tutaj https://niezalezna.pl/kategoria/kultura-i-historia. Ten portal informacyjny zawsze jest na bieżąco i porusza mnóstwo ciekawych tematów.

    OdpowiedzUsuń