poniedziałek, 28 października 2013

KUCHNIA PEŁNA SERCA

       Dziś społeczność Zespołu Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku uczestniczyła w dniu „Kuchni pełnej serca”. Po otrzymaniu informacji o akcji prowadzonej przez Polską Akcję Humanitarną postanowiliśmy przenieść ją na nasz szkolny grunt.
       Do udziału w realizacji tego ciekawego projektu zaprosiliśmy całą szkolną społeczność. Drużyny z klasy drugiej, trzeciej i czwartej technikum żywienia i gospodarstwa domowego przygotowywały potrawy wykorzystując zasady metody PLON. Razem z uczniami swoje popisowe danie przygotowywał również pan dyrektor Jacek Kłosiński. Wśród konkursowych potraw znalazły się: faszerowane bakłażany, naleśniki ze szpinakiem, jesienne pierożki, sałatka pieczpodor, placuszki z cukinii i ziemniaków, sałatka grecka, tosty inaczej oraz łosoś w sosie lazurowym. W tym czasie pozostała część szkolnej społeczności uczestniczyła w spotkaniu, podczas którego zebrani obejrzeli prezentacje multimedialne poświęcone metodzie PLON oraz problematyce głodu i niedożywienia na świecie.
       W trzeciej części szkolnej akcji nauczyciele oraz pracownicy administracji i obsługi uczestniczyli w degustacji przygotowanych potraw. Nasi wolontariusze przeprowadzili kwestę. Zebrane pieniądze wpłaciliśmy na konto Polskiej Akcji Humanitarnej.
   I miejsce zajęła drużyna z klasy 4 tg (Natalia Grudna i Kaja Wochowska). II miejsce należało do dziewczyn z klasy 2 tg (Magda Kaźmierska, Paulina Janiszewska i Magdalena Cierpikowska). Jedna z drużyn klasy 3tg znalazła się na trzeciej pozycji (Andżelika Gołębiowska, Ewa Stefanowska, Magdalena Krukowska). Wyróżnienie otrzymały: Anna Stępińska, Kinga Stępień i Aneta Zmysłowska (klasa 3 tg). 
   Pomysłodawcy i realizatorzy szkolnej akcji:  Piotr Syska – nauczyciel geografii i wiedzy o społeczeństwie Anna Jeziórska i Wioletta Róg – opiekunki Szkolnego Klubu Wolontariusza „Jestem dla innych”, Alicja Jędrzejak i Mariola Madej – opiekunki Koła Żywieniowego.


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz