Dziś społeczność
Zespołu Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku uczestniczyła w dniu „Kuchni
pełnej serca”. Po otrzymaniu informacji o akcji prowadzonej przez Polską Akcję
Humanitarną postanowiliśmy przenieść ją na nasz szkolny grunt.
Do udziału w realizacji tego ciekawego
projektu zaprosiliśmy całą szkolną społeczność. Drużyny z klasy drugiej,
trzeciej i czwartej technikum żywienia i gospodarstwa domowego przygotowywały
potrawy wykorzystując zasady metody PLON. Razem z uczniami swoje popisowe danie
przygotowywał również pan dyrektor Jacek Kłosiński. Wśród konkursowych potraw znalazły się: faszerowane bakłażany, naleśniki ze szpinakiem, jesienne
pierożki, sałatka pieczpodor, placuszki z cukinii i ziemniaków, sałatka grecka, tosty inaczej oraz łosoś w sosie lazurowym. W tym czasie pozostała część szkolnej
społeczności uczestniczyła w spotkaniu, podczas którego zebrani obejrzeli
prezentacje multimedialne poświęcone metodzie PLON oraz problematyce głodu i
niedożywienia na świecie.
W trzeciej części szkolnej akcji nauczyciele
oraz pracownicy administracji i obsługi uczestniczyli w degustacji
przygotowanych potraw. Nasi wolontariusze przeprowadzili kwestę.
Zebrane pieniądze wpłaciliśmy na konto Polskiej Akcji Humanitarnej.
I miejsce zajęła drużyna z klasy 4 tg (Natalia Grudna i Kaja Wochowska). II miejsce należało do dziewczyn z klasy 2 tg (Magda Kaźmierska, Paulina Janiszewska i Magdalena Cierpikowska). Jedna z drużyn klasy 3tg znalazła się na trzeciej pozycji (Andżelika Gołębiowska, Ewa Stefanowska, Magdalena Krukowska). Wyróżnienie otrzymały: Anna Stępińska, Kinga Stępień i Aneta Zmysłowska (klasa 3 tg).
Pomysłodawcy i realizatorzy
szkolnej akcji: Piotr Syska – nauczyciel geografii i wiedzy o społeczeństwie Anna Jeziórska i Wioletta Róg – opiekunki Szkolnego Klubu
Wolontariusza „Jestem dla innych”, Alicja Jędrzejak i Mariola Madej – opiekunki Koła
Żywieniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz