28
marca 2014 r. odbyło się spotkanie z
panią Donną Delik pochodzącą z Chin
Uczniowie
klasy IV tg i III tg w ramach Koła Żywieniowego
mogli zapoznać się ze sztuką kulinarną Chin, poznać smaki,
zapachy i zwyczaje żywieniowe
Chińczyków.
Spotkanie
rozpoczęło się prezentacją kuchni chińskiej. Młodzież podziwiała jej różnorodność pod względem kulinarnym i
obyczajowym. Po prezentacji odbył się
pokaz parzenia herbaty połączony z degustacją. Uczniowie dowiedzieli się o
znaczeniu herbaty w kulturze chińskiej oraz w jaki sposób uzyskać najlepsze
walory smakowe, zapachowe i właściwości prozdrowotne.
Uczestnicy
mogli zapoznać się z niektórymi surowcami charakterystycznymi dla kuchni chińskiej
i wykorzystaniem ich w potrawach. Pani Donna Delik zaprezentowała również bambusowy koszyk do gotowania na
parze, następnie omówiła jego znaczenie w przygotowaniu potraw.
Pożegnaliśmy uczniów klasy III tg, a klasa IV tg
stanęła w szranki konkursowe zakończone poczęstunkiem.
Rozpoczęło
się „Wielkie Gotowanie”
Etap
pierwszy: pani Donna Delik sporządziła potrawę z kuchni chińskiej „kurczaka z warzywami” dokładnie
opisując dodawane składniki.
Etap
drugi: uczniowie w trzech zespołach sporządzali zaprezentowaną potrawę.
Etap
trzeci: degustacja, ocena sposobu podania potrawy i wyłonienie zwycięzców.
Zwycięstwo
i chińskie pałeczki w charakterystycznym opakowaniu przypadło Żanecie Zarębskiej,
Natalii Pijanowskiej i Paulinie Kowalskiej.
Opiekunowie Koła Żywieniowego: Alicja Jędrzejak i Mariola Madej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz